Mooie Tanden Voor Iedereen

  Verschil eigen risico en eigen bijdrage

  De zorgverzekering kent een eigen risico en een eigen bijdrage. Iedereen die gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering krijgt met het eigen risico te maken en in sommige gevallen ook met de eigen bijdrage. In beide gevallen betekent het dat u (een deel van de) zorgkosten moet betalen. Er bestaat nogal eens wat verwarring over de begrippen. Wat het verschil is tussen beide leggen we onderstaand uit.

  Eigen risico

  Als u kosten maakt voor zorg, die wordt vergoed vanuit de basisverzekering (bijvoorbeeld bij een prothese of bij implantologie, maar ook bij specialistische zorg of medicijngebruik), dan heeft u te maken met het eigen risico. In 2016 bedraagt het eigen risico minimaal € 385,-. Het eigen risico betekent dat u eerst dit bedrag zelf moet betalen voordat de zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. Het eigen risico is voor iedereen verplicht.

  Het eigen risico in termijnen betalen

  Wanneer u uw eigen risico niet in één keer kunt betalen kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Zij bieden u de mogelijkheid om dit bedrag in termijnen te betalen. Weet u in het begin van het jaar al dat u uw gehele eigen risico moet gaan betalen? Geef dit dan ook aan bij uw zorgverzekeraar. U kunt dit bedrag bij een aantal zorgverzekeraars namelijk in delen af laten schrijven, tegelijk met uw maandelijkse zorgpremie. Wanneer aan het einde van het jaar blijkt dat u uw eigen bijdrage dat jaar toch niet (helemaal) hoeft te betalen, krijgt u het (verschil) teruggestort.

  Eigen bijdrage

  Soms moet u een eigen bijdrage betalen. Een eigen bijdrage is dat deel van de rekening dat u altijd zelf moet betalen. Voor een volledige gebitsprothese bestaat bijvoorbeeld een wettelijke eigen bijdrage van 25%. Deze wettelijke eigen bijdrage kan eventueel (gedeeltelijk) vergoed worden uit een aanvullende verzekering.

  Allebei betalen

  Het kan voorkomen dat u zowel een eigen bijdrage als een eigen risico moet betalen. Maakt u zorgkosten waarvoor een eigen bijdrage geldt? Dan betaalt u deze eerst, de rest van de rekening gaat af van het eigen risico (als u dit nog niet heeft opgebruikt). Heeft u al wel zorgkosten gemaakt en geen eigen risico meer? Dan hoeft u alleen de eigen bijdrage te betalen.

  TOP