Mooie Tanden Voor Iedereen

  Implantologie

  Een implantaat kan dienen als een blijvende vervanging voor enkele van uw tanden en/of kiezen. Een implantaat is een kunstmatige tandwortel van titanium die na het verlies van een tand of een kies als vervanging hiervoor word gebruikt. Implantaten vormen ook de basis van het uitneembare klikgebit of de vaste brug, waardoor deze prothesen aanzienlijk meer draagcomfort bieden dan het gangbare losse gebit. Het plaatsen van een implantaat is vakwerk en vraagt uiterste precisie.
  Bij Houben Mondzorg werken derhalve uitsluitend gespecialiseerde implantologen die hun sporen verdiend hebben. Komt u langs voor een afspraak? Dan zal een van onze implantologen u persoonlijk adviseren over de beschikbare mogelijkheden.

  Eigen bijdrage

  Schematische weergave implantaatWanneer een implantaat?

  • Vervanging van vaste tanden en kiezen.
  • Klikgebit.

  Vervanging van vaste tanden en kiezen

  Als één enkele tand of kies ontbreekt, kan in de ontstane ruimte hoogstwaarschijnlijk een implantaat worden geplaatst. Op dit implantaat wordt later een kroon aangebracht. Deze behandeling biedt het grote voordeel dat de naburige tanden onaangetast blijven en niet hoeven te worden aangepast. Als er een paar tanden of kiezen ontbreken, dan zou er een brug of een gedeeltelijke prothese (frame of plaatje) kunnen worden gemaakt. Voor het maken van een brug moeten tanden of kiezen vaak aangepast worden. Het dragen van een frame of plaatje wordt echter niet altijd als prettig ervaren. Implantaten kunnen hiervoor een aantrekkelijk alternatief zijn. Op de implantaten kan een brugconstructie worden gemaakt, net zoals op de natuurlijke tandwortels.

  Klikgebit

  klikgebitEen klikgebit is een uitneembare prothese op implantaten. Het klikgebit is indirect gemonteerd op twee, vier of zes implantaten. Deze implantaten worden in de kaak gezet, normaal gesproken onder plaatselijke verdoving. Op de implantaten wordt een constructie gemaakt, de steg/drukknoppen, waarop het gebit wordt vastgeklikt. Vandaar ook de benaming klikgebit. Met een klikgebit bent u verzekerd van een goed zittend gebit, waarmee alles kan worden gegeten, terwijl bovendien uw gezicht een natuurlijker aanzien krijgt. U heeft geen last meer van drukplekken en kunt weer kauwen zonder pijn. De prothese sluit mooi aan op het tandvlees en is niet voorzien van een hemelplaat. U behoudt daarom uw oorspronkelijke smaakgevoel, wat natuurlijk als zeer prettig ervaren wordt. Ons streven is dat u weer normaal in een appel kunt bijten.

  Controleafspraak

  Het is erg belangrijk uw implantaten regelmatig goed te laten controleren!

  Het advies is om uw prothese jaarlijks te laten controleren bij de tandprotheticus.

  Ten aanzien van het bot, tandvlees en algehele mondhygiëne is het van groots belang om regelmatig (advies is 2x per jaar) de implantaten te laten controleren door de tandarts / mondhygiëniste. Deze afspraken zijn belangrijk voor het behoud en de levensduur van de implantaten. Tevens is de controle een verplichting vanuit de fabrikant om de garantie op uw implantaten te garanderen. Minimale kosten van deze controle (vastgestelde UTP code C11 € 20,01) en de code voor het reinigen (vastgestelde UTP code M03, € 11,80 per 5 minuten) zijn niet opgenomen in de begroting.

  De eerste controleafspraak bij onze mondhygiëniste (of preventieassistente) na het plaatsen van de definitieve prothese is kosteloos en zal standaard met u gemaakt worden. Tijdens deze afspraak krijgt u uitleg en een poetsinstructie. Het is raadzaam hierna meteen een vervolgafspraak te maken. 

  De behandelprocedure rondom implantaten kent een aantal fasen:

  Fase 1: Intake;
  Tijdens de intake maakt u kennis met de behandelaar en zal er een inventarisatie van uw wensen plaatsvinden. Ook zal meteen het medisch en tandheelkundig onderzoek plaatsvinden, waarbij door middel van het maken van röntgenfoto’s wordt gekeken wat voor u de meest geschikte toepassing en behandelmethode is. Zijn implantaten bij u mogelijk, dan wordt de aanvraag voor de zorgverzekering in orde gemaakt. De kosten van de behandeling worden geheel of gedeeltelijk vergoed, afhankelijk van uw verzekeringsvorm en rekening houdend met een eigen bijdrage en eigen risico. De aanvraag wordt vervolgens naar de zorgverzekering verstuurd.

  Fase 2: Plaatsen van de implantaten;
  Er word een afspraak met u gemaakt voor het plaatsen van de implantaten. Dit gebeurt nadat we een schriftelijke goedkeuring hebben ontvangen van de zorgverzekering. Deze tijd, die nodig is om de aanvraag goed te keuren, verschilt per verzekeraar. U krijgt vaak al eerder een schrijven van de verzekeraar. Het plaatsen van een implantaat is een kleine operatieve ingreep van ongeveer dertig tot vijfenveertig minuten. Uw oude prothese wordt na de ingreep op maat gemaakt, zodat de implantaten niet onnodig belast worden en dus de tijd krijgen goed vast te groeien in de kaak.

  Fase 3: Controle;
  Na één of twee weken vindt een controle plaats. Belangrijk is dat de wond goed geneest en de (oude) prothese geen druk geeft op de implantaten.

  Fase 4: Plaatsen van een genezingsschroef op de implantaten;
  Het vastgroeien van de implantaten in de onderkaak neemt tien tot twaalf weken in beslag. Voor de bovenkaak geldt een langere periode. De tijdsduur is afhankelijk van een aantal factoren, zoals hoeveelheid en kwaliteit van het bot. Na deze ingroeifase wordt een genezingsschroef op de implantaten geplaatst, een hulsje dat boven het tandvlees uitsteekt. Daarna maken we een eerste afdruk voor de nieuwe prothese.

  Fase 5: Keuze tanden en beetbepaling;
  Plusminus twee weken later worden kleur, lengte en vorm van de tanden bepaald. Ook wordt gekeken naar de lipvulling en de stand van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak.

  Fase 6: Precisieregistratie en proefopstelling;
  Speciale apparatuur registreert onder meer de exacte beethoogte en de positie van het kaakgewricht. De natuurlijke stand van de tanden wordt in samenspraak bepaald.

  Fase 7: Passen van de prothese;
  In deze fase kijken we onder andere of de tanden goed op elkaar passen, of de kleur goed is en of de tanden zichtbaar zijn bij het spreken. Kortom, bent u tevreden? Aanpassingen kunnen nu nog plaatsvinden.

  Fase 8: Plaatsen van de prothese;
  De nieuwe prothese wordt aangebracht op de staaf-huls van de klikconstructie. De staaf-huls wordt met kleine schroefjes op de implantaten bevestigd.

  Fase 9: Nazorg;
  Een goede mondhygiëne en regelmatige controles zijn essentieel voor het draagcomfort en een lange levensduur van de implantaten. Uitgebreide onderzoeken en ervaringen hebben aangetoond dat implantaten, mits goed onderhouden, voor langere tijd uitstekend kunnen functioneren.

  Rebasing

  Neem voor meer informatie over Implantologie of voor het maken van een afspraak contact op met Houben Mondzorg:
  Tel. 088 - 500 21 00

  TOP